Afrika’s gevaarlijkste vulkaan kan uitbarsten zonder duidelijke waarschuwingssignalen

2021 Nyiragongo eruption

Op 22 mei 2021 is de Nyiragongo vulkaan (DR Congo) uitgebarsten. Lavastromen hebben een deel van de nabij gelegen stad Goma verwoest en duizenden mensen sloegen op de vlucht. In een studie die in Nature werd gepubliceerd, toont een internationaal team van onderzoekers aan dat deze uitbarsting niet kon worden voorspeld.

2022-09-01

Een uitbarsting die paniek veroorzaakte

Goma, 22 mei 2021: Kort voor 19u werd er alarm geslagen door de inwoners van Goma, een grensstad gelegen in het oosten van de Democratische Republiek Congo met ongeveer één miljoen inwoners. Zij waren getuigen van het verschijnen van een lavastroom uit een spleet aan de zijkant van de Nyiragongo vulkaan.

De uitbarsting kwam als een verrassing voor iedereen. De verwarring en het gebrek aan voorbereiding maakten het beheer in de eerste uren van de crisis moeilijk. Terwijl de lavastroom een dichtbevolkt gebied verwoestte, begon een intense seismische activiteit die verscheidene dagen aanhield en schade veroorzaakte in Goma en de Rwandese grensstad Gisenyi. De paniek nam hierdoor toe en resulteerde in de spontane evacuatie van een deel van de bevolking. 

De uitbarsting duurde slechts enkele uren; de lavastromen veroorzaakten schade, maar op een veel kleinere schaal dan tijdens de voorgaande uitbarsting in 2002, toen bijna 10% van de stad werd verwoest.

In deze nieuwe studie tonen de onderzoekers aan dat het niet mogelijk was deze uitbarsting te voorspellen en dat vulkanen met open vulkanen een moeilijk te volgen vulkanisch systeem blijven.

Dit werk kadert in een samenwerking van meer dan 15 jaar tussen het Vulkanologisch Observatorium van Goma (DR Congo), het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (België), het Europees Centrum voor Geodynamica en Seismologie (Luxemburg) en het Nationaal Natuurhistorisch Museum (Luxemburg). Deze samenwerking was onder meer gericht op de ontwikkeling van instrumenten en de opleiding van hel plaatselijke persoeel om de bewakingscapaciteiten te verbeteren.

 

Meer informatie over deze publicatie is te vinden op de volgende links:

 

Smittarello, D. et al. Precursor-free eruption triggered by edifice rupture at Nyiragongo volcano. Nature (2022). https://doi.org/10.1038/s41586-022-05047-8

 

Under the volcano, Nature, Volume 609 Issue 7925, 1 September 2022

 

Logo Georiska