Antwoord op beschuldigingen

GVO Seismology

MRAC-MNHN-ECGS-wetenschappers geconfronteerd met lasterlijke en ongegronde beschuldigingen na de 2021 uitbarsting van de Nyiragongo-vulkaan.

2021-09-15

Op 22 mei 2021 rond 18.30 uur plaatselijke tijd barstte de Nyiragongo-vulkaan uit zonder voorafgaande signalen. De moderne telemetrische bewakingsnetwerken die perfect operationeel waren, bijgestaan door talrijke satellietgegevens, maakten het mogelijk de evolutie van de situatie in real time te volgen met een kwaliteit en een nauwkeurigheid die nooit eerder in de Virunga waren bereikt, op hetzelfde niveau als wat wordt gedaan bij andere vulkanen in de wereld die intensief worden bewaakt.

Ondanks dit onbetwistbare wetenschappelijke succes werden echter door twee brieven van de vakbond GVO gewelddadige aanvallen gelanceerd tegen het beheerscomité van GVO en het Belgisch-Luxemburgse consortium, maar ook indirect tegen de toezichthoudende autoriteiten van GVO. Deze documenten, die zeer ernstige lasterlijke aantijgingen bevatten die door geen enkel bewijs worden gestaafd, werden snel verspreid op sociale netwerken en in de lokale en internationale pers, waaronder een artikel in het gerenommeerde tijdschrift Science Magazine.

Het documentFailure of a success geeft hierbij antwoord op deze ongegronde beschuldigingen met feitelijk en controleerbaar ondersteunend bewijsmateriaal. Dit document werd oorspronkelijk samen met de begeleidende samenvatting toegezonden aan de Congolese autoriteiten en aan de geadresseerden van de oorspronkelijke beschuldigingsbrieven. Een Franse versie is ook hier beschikbaar.

 

Logo Georiska