Langzame bewegende aardverschuivingen, een groeiende bedreiging waarvoor de berggemeenschappen de ogen sluiten

Funu slow moving landslide DRC

Mensen denken bij het woord 'aardverschuiving' vaak aan het plotseling instorten van aarde of rots van een berg. Maar langzaam bewegende aardverschuivingen – die zich slechts één millimeter tot wel drie meter per jaar kunnen verplaatsen –vormen ook een groeiende bedreiging voor mensen die gedwongen worden door verstedelijking en overstromingsgevaar op steilere hellingen te gaan wonen.

2024-09-18

Bekijk een nieuw onderzoek dat op mondiaal niveau is uitgevoerd naar de blootstelling van de bevolking aan de toenemende dreiging van langzaam voortbewegende aardverschuivingen. Deze studie, die profiteerde van de expertise van ons team, werd gepubliceerd in Earth's Future, een open access, peer-reviewed tijdschrift van AGU. Bekijk en download hier een pdf van het onderzoek.

Voor citatie: Ferrer, J. V., Samprogna Mohor, G., Dewitte, O., Pánek, T., Reyes‐Carmona, C., Handwerger, A. L., et al. (2024). Human settlement pressure drives slowmoving landslide exposure. Earth's Future, 12, e2024EF004830. https://doi.org/10.1029/2024EF004830

Legende van de foto: De grote langzaam bewegende aardverschuiving van Funu in Bukavu in 2018. De zeer steile helling die het bovenste deel van de landverschuiving afbakent is 100 meter hoog. Alle nederzettingen vóór deze helling liggen in de aardverschuiving. Foto: © A. Dille, AfricaMuseum.

 

Logo Georiska